martes, febrero 16, 2010

LA SEDUCCIÓ D´ORIENT

L´amor i l´odi són dos dels motors de la vida humana. De vegades, com deia Catul, no se sap ben bé on comença ú i on acaba l´altre. Haurà estat l´amor o l´odi el que haurà inspirat la nova proposta de la Conselleria d´Educació Valenciana?
Com no volen que ens passe el que va occòrrer amb la nostra generació, que apreníem francés quan el que anava a fer falta era l´anglés (EUA era l´amo del món), ara -sempre avançant-nos a les necessitats de les nostres generacions futures- ofertem el xinés. Hem aprés del passat?? No volem que ens diga la resta del món que som els més retrasats en els dominis dels idiomes estrangers?.

Fa gràcia pensar les vegades que hem escoltat als alumnes queixant-se de la dificultat de llegir el grec, i ara van a aprendre el xinés.

Turistes que han estat en el continent asiàtic han descobert (entre altres meravelles) que, per aprendre la llengua, els xiquets de Xina memoritzen des de la més tendra infantesa un nombre de signes diàriament per tal d´assolir el complicadíssim sistema d´escriptura xinesa. I ací, com ho farem? Dotarem, per fi, als instituts de laboratoris d´idiomes?? Tindran els nous professors nadius algun sistema secret per ensenyar als que amb dificultats conseguim ser bilingües?.

El pitjor del cas és que si és una mesura de prevenció pel que es veu vindre: Xina ama i senyora del món, i nosaltres súbdits d´una immensa nació que ja controla el comerç i que impossarà les seues lleis; i nosaltres tornarem a ser els "Quixots" que pensem fer front a la colonització asiàtica dominant una llengua (de les més difícils) i així tutejar als nous senyors del món.

De moment i , per si algú no tenia clar que ja tenim una important colònia de xinesos al nostre voltant, sé d´algun poble de la comarca on el dissabte es va celebrar el començament de l´any del tigre, i açò no ha fet més que començar. I que ningú pense que això meu és odi (més bé és por), m´encanta el menjar xinés i quan no trobe el que busque vaig a una de les seues tendes on pots trobar de tot: des d´un trage de sevillana fins una paleta per matar mosques. O tempora, o mores!

1 comentario:

Ava Gardner dijo...

咳 梅塞德斯.
(Hola Merche)

¿Qué te parece? Y eso que todavía no hemos empezado a estudiar.

No somos Quijotes de nada, Merche, porque si lo fuéramos sabríamos que el español es la segunda lengua del mundo para las relaciones y los negocios después del inglés, según la UNESCO. ¿Y qué hacemos? Nada, nos da igual.

Lo que pretendemos es ser Gengis Kahn e invadir Europa a lo bestia en el futuro; porque es el chino la lengua del futuro ¿o no? Ni inglés, ni español, ni alemán.

¿Qué quieres que te diga? Yo ni me molesto en pensarlo. Me gusta más Calderón, Ausiàs March, Cicerón, Schiller o Tolkien; pero si ahora se pone de moda Lao Tse, pues mira, lo releeremos.

¿Te das cuenta de que este comentario es tan incoherente como la propuesta de Conselleria? Y es que todo se pega, hija.

辞别
(adiós)