Es tracta d’un llibre que he trobat recentment i la seua lectura m’ha recordat l’excursió que vaig fer el darrer cap de setmana de juny: un dels itinera classica promogut per l’assessoria de clàssiques del Cefire de Sagunt.
A El caminante de Empúries l’autor, Carlos Garrido, ens planteja un recorregut històric amb una espècie de reconstrucció virtual de la vida quotidiana a l’Empúries grega i romana. Una lectura que resulta agradable i interessant a l’igual que ho va ser el nostre viatge. Vam començar l’itinerari amb la visita de Sant Martí d’Empúries, la palaiàpolis grega que segons C. Garrido déu tindre el rècord en la categoria dels paleos: paleoilla, paleoriu, paleoport i palaiàpolis, i amb tot i això és l’únic territori emporità que encara està viu. Ens van fer de guies dos companys del Camp d’Aprenentatge d’Empúries (www.xtec.cat/cda-empuries) durant una passejada breu però intensa per la muralla, la plaça del Pou, la plaça Major amb l’església i finalment l’escullera hel·lenística. Tot seguit visitàrem el jaciment arqueològic; primer la ciutat grega, on destacava la figura del déu grec de la medicina Asclepios. A propòsit de l’estàtua ens van dir que al 2008 se celebrarà el primer centenari de l’inici de les excavacions oficials d’Empúries, per això es portarà al museu l’estàtua original, fins ara exposada a Barcelona al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Després anàrem a veure la ciutat romana i el museu.
Un altre emplaçament arqueològic que vam visitar va ser el d’Ullastret, el poblat ibèric més gran de tots els coneguts a Catalunya. La seua muralla és impressionant i molt curioses resulten les sitges, uns dipòsits tallats a la roca per emmagatzemar cereals. Encara vam tindre temps de passejar per Peratallada, un poblet d’origen medieval molt bonic.
Molt interessant va ser la visita de l’endemà al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona, especialment quan ens ensenyaren la zona on rebien els materials arqueològics i ens explicaren el procés que seguien per a la restauració i conservació. Vam finalitzar el nostre itinerari pel Call jueu de Girona i la seua catedral.
4 comentarios:
¡Qué bien! Una nueva bloguera con mucho futuro.
Tienes una fantástica magistra contigo que seguro que te acompañará en este nuevo camino y te ayudará con los Cíclopes y Lestrigones que encuentres a tu paso. Espero que disfrutes del viaje, casi tanto como en esa excursión maravillosa que describes.
Gracias por la parte que me toca. Pero espero que no haya muchos peligros que salvar por si acaso.
Trobe que aquesta descripció ens dóna a conéixer un Empuries i una provincia Girona, que paga la pena tornar en el 2008, per vore l'original i no la còpia de l'estatua Asclepios. De segur que tornaries amb molta gana!
Gràcies per la benvinguda;estic segura que este viatge donarà molt de si amb la companyia que tinc, i dels perills no cal preocupar-se.
Publicar un comentario