viernes, noviembre 30, 2007

IESSO, UNA IMPORTANT CIUTAT ROMANA




Aquest romà dóna la benvinguda als forasters que s´acosten a l´antiga IESSO.

Guissona, l´antiga ciutat de Iesso de l´època de la Roma Imperial, ha posat al descobert unes extraordinàries termes de fins a 3.000 metres quadrats. Aquesta troballa confirma que aquesta ciutat era una capital d´interior.
En les excavacions realitzades s´ha descobert una natatio, una piscina l'aire lliure i d´aigua freda d´uns 70 metres quadrats i de 1´2o metres de profunditat, que servia de complement a les instal.lacions d´aigua calenta i cobertes. A més de la natatio també s´han descobert elements arquitectònics decoratius que demostrarien la monumentalitat de les termes.
Segons explicava Josep Guitart, director de les excavacions, la rellevància de les descobertes d´enguany confirmen l´envergadura d´un complex d´oci, higiene i cultura.
Hi havia en l´antiga Iesso banys calents o caldari (caldarium), la sauna o sudatori (sudatio), l´àrea tèbia o tepidari (tepidarium) i la zona d´aigua freda o frigidari (frigidarium), a més dels vestidors i les sales de massatge, letrines, els forns on escalfaven l´aigua i creaven els vapors i dos gimnasos (palestra), un de cobert en forma d´atri i un a l´exterior amb la nova natatio descoberta. És a dir, sens dubte es tractava d´un gimnàs termal i amb spa, com dirien alguns ara, que no han fet res més que actualitzar el que ja feien els avantpassats del segle I.

Els que anem a Caldea busquem el mateix benestar que els habitants d'Issona trobaven en la seua ciutat fa vint segles.




6 comentarios:

M dijo...

És molt curiós que el que sembla ara estar tant de moda siga qüestió tant antiga, em parèix molt interessant, no és cudiaven gens malament els habitants d'Issona...


Un abraç.

Rafael dijo...

Me ha encantado el post Merxe.
Los romanos de IESSO, son como yo
mas o menos. Me ha hecho gracia el
romano de la fotografia. ¡Es como los de Asterix y Obelix! jajajajaja

Marta dijo...

Soc una alumna del Broch i Llop que colabore amb l'altre blog de l'institud.
Jo he anat a Caldea i em pareix un bon métode de relax, pense que les romans vivien molt bé.

Beatriz dijo...

Hola !
Acabe de llegir aquest post sobre Iesso i m'ha semblat que és molt interessant i em faria molta il·lusió anar, ja que mai he anat i aquesta ciutat té molta història.
Podriem fer una exxursió algun dia.

Adéu!

Martamarti dijo...

Hola!
he llegit el post i m'ha paregut molt intesenat ja que es una cosa que extraordinaria descobrir coses del pasat ja que se descobrissen moltes coses antigues.

Estaria bea anar ja que seria bo coneixer tot això!!

adeu!!

Anónimo dijo...

Iesso no és Issona sinó Guissona.