miércoles, diciembre 12, 2007

L´ALMOINA: UN TRESOR A L´ABAST


Sota terra i baix un nom que no ens revela en absolut el que és en realitat, l' Almoina sorprén gratament al visitant. Vint anys d´excavacions (des de 1985 fins al 2005) han deixat al descobert un magnífic Centre Arqueològic al costat de la catedral que permet un passeig per dos mil anys d´història de la ciutat de València.

El Centre és un punt estratègic on podem visualitzar el naixement de la Valentia romana de l´any 138 a.C. i també vore les diferents "reelaboracions" de la ciutat per part dels pobladors successius que l´han ocupada al llarg dels segles.

Així ens trobem les restes més antigues de l´època republicana com les termes i un gran horreum (graner); de l´època imperial el ninfeo, la curia o la basílica. De la Valentia visigoda del segle VI és l´esglesia edificada en el lloc on va ser martiritzat sant Vicent Ferrer; l´absis d´aquesta edificació és visible dins del Centre de l´Almoina.

Balansiya va ser el nom de València durant la dominació islàmica i d´aquesta etapa també es poden vore restes.

Ja en el segle XIII es construeix en una València de nou cristianitzada l' edifici de l´Almoina, institució benéfica que dóna nom al Centre i que amaga un munt de possibilitats didàctiques pels importants vestigis del passat que conté.

La incorporació de noves tecnologies permeten al visitant remuntar-se en el temps per a vore com eren el antics edificis. També hi han maquetes que ajuden a entendre les explicacions dels guies pel recorregut de les instal.lacions.

Fins ara el Centre només obri divendres i caps de setmana, però a partir del proper any s´espera ampliar l´horari per a facilitar les visites escolars.

Sens dubte és un nou alicient per a fer la visita per la València mitològica.

No puc acabar el post sense agrair a la meua companya Amparo del departament de dibuix que em va aconsellar la visita i que va participar de forma totalment desinteressada anys enrere en les tasques de reconstrucció de les restes.

No hay comentarios: