viernes, enero 25, 2008

FEMENÍ PLURAL








Si aquesta setmana té un gènere i un nombre aquestos són femení i plural.
Les dones han estat les protagonistes indiscutibles d´aquestos dies i han demostrat ser fantàstiques per diversos motius.
El dimarts dia 22 la catedràtica de literatura espanyola a Salamanca, Lina Rodríguez, ens va delectar amb una xarrada sobre les latiniparlas en el segle d´Or espanyol. Amb el suport de textos de diversos autors i autores de l´humanisme ens va fer vore com la dona culta va estar motiu de crítica durant aquell període com en tants altres. Misògins com Quevedo es van encarregar de deixar escrit el seu odi i recel cap a les dones que sabien escollir el vocable llatí per a parlar i segons ell ho feien perquè no les entenguera ningú i per a fer-se les interessants. Segons la conferenciant el que realment volia Quevedo era criticar el culteranisme i les seues formes de composició. Molt curioses i per supost desfasades les dites populars castellanes: "Mujer que sabe latín quítala de ahí" (quant més lluny millor) i "Mujer que sabe latín ni encuentra marido ni tiene buen fin" (quina maledicció!).
El dimecres dia 23 va ser Ángeles Caso la que ens va oferir una lliçó d´oratòria amb una conferència que duia per títol "Las olvidadas" i que estava basada en el seu llibre homònim. D´aquesta polifacètica dona ens esperàvem molt i no ens va fallar. Amb una dicció impecable va anar contant-nos breument algunes biografies de dones excepcionals dels segles XV, XVI i XVII que la Història escrita per homes es va encarregar de silenciar.

A més va tindre el detall de deixar-se fotografiar amb nosaltres.

I avui mateix hem assistit a la presentació de la revista Aequalitas que ha tingut lloc en Vila-real amb l´assistència de l´alcalde i la regidora d´Igualtat, Mª Dolores Girona. L´encarregada de la maquetació de la publicació ha estat Isabel Asencio que ha llegit alguns dels seus poemes en el mateix acte.

En les fotos la protagonista, Saray, amb Lucia, la directora del nostre centre, Begonya, la vicedirectora i jo mateixa.


6 comentarios:

Charo Marco dijo...

Merche, así me gusta en femenino y en plural.
Qué lujo poder estar con gente como Ángeles Caso.

Estáis muy guapas.

Un abrazo

lucia dijo...

Bon treball, Merche, falta la foto de la foto de l'acte de l arevista Aeaqualitas, la teua en Saray, andavant

Anónimo dijo...

¡Que suerte tienen algunas!
Todo muy femenino
¡Que maravilla semanas como la que habéis pasado! La verdad es que siempre hay algo interesante en el mundo de la cultura, sólo hay que estar atentos, organizarse y acudir.
Te deseo buena última semana del mes de enero.

merleta dijo...

Muchas gracias a todos por estar pendientes de nuestras andanzas.Saludos coridales.

Anónimo dijo...

En primer lloc felicitar-vos pel treball tant a Saray com a tu.
M'haguera agradat molt haver estat al vostre costat, però no vaig poder estar ja que tenia que estar en l'ajuntament, ja que nomenaven a la meva germana dama d'honor de la ciutat. Ja man dit que l'acte va estar molt bé,i res més a veure si paseeu a la següent fase del MODELO EUROPEO, ja que us ho mereixeu. Entre tots aconseguirem la igualtat de sexes, races, religions, classes,cultures... PER LA IGUALTAT!

M dijo...

Enhorabona!! Em va saber molt greu no poder assistir a la presentació, però tot i això he pogut aconseguir una revista.
Crec que és un treball increïble, i es nota l'esfòrç depositat en el projecte.
Felicitats! ... i molta sort aquest cap de setmana.

Mónica.