lunes, octubre 13, 2008

VAIG TROBAR UN TROBADOR

Diu el diccionari que el trobador és un artista que als segles XII i XIII creava composicions literàries i musicals alhora, destinades a ser difoses per mitjà del cant dels joglars. I mira per on dissabte vam poder vore i escoltar un trobador del segle XXI.


El seu nom és Jan-Mari Carlòtti i va actuar dins la programació de la Llotja de la que ja he parlat en post anteriors. La seua poesia s´acompanya per la guitarra i per una veu excepcional que li permet utilitzar-la veritablement com un instrument més.

Va ser una sorpresa escoltar-lo cantant en provençal, una llengua que encara ara serveix de vincle d´unió entre el Sud de França i el nord de Catalunya i que durant segles va ser llengua de poetes i trobadors. Per a saber més sobre la llengua provençal podeu llegir aquest article.

Jan-Mari Carlòtti ha col.laborat amb altres cantants com el grup Al Tall i la seua discografia és molt prolífica com es pot comprovar en aquesta adreça.

Escoltar-lo va ser un plaer que feia pensar com hauria estat sentir als trobadors de fa vuit o nou segles i també com entonarien els seus poemes els aedes com Homer en l´antiguitat clàssica.

No hay comentarios: