viernes, junio 10, 2011

LA HISTÒRIA D'UNA FÍBULA


Hi ha temes que semblen com el riu Guadiana: apareixen i desapareixen quan menys t´ho esperes.
Acabant la carrera ens deien en Salamanca, (com a primícia), que la que fins a les hores s´havia considerat exemple clar de llatí arcaic: la fibula de Preneste, havia estat descobert que era una falsificació.
Les hipòtesis dels anys 80 del segle passat deien que un orfebre s' havia "entretingut" a principis del segle XIX creant un fals precedent del llatí clàssic i escrivint en una sivella o agulla per enganxar la roba: Manio em va fer per a Numeri. El que tirava per terra una sensacional troballa arqueològica en el seu moment, torna a l´actualitat perquè nous sistemes d´anàlisi han revelat que sí que és una inscripció antiga i per tant d' un valor immens per a conèixer l´evolució de la llengua llatina des dels seus orígens.
Si voleu llegir més sobre el tema ací està l' enllaç a un diari que arreplega la notícia completa.

2 comentarios:

Cristóbal dijo...

Recorde quan a l'institut estàvem dividits entre "lletres" i "ciències". I ara, amb el pas dels anys m'adone del vertader valor de les persones que intenten asolir dins de si mateixes el coneixement sense divisions tan bobes... és un tema molt interesant aquest de la fíbula. Però encara no has tancat el bloc per vacances, veritat? Espere el teu comiat.

merleta dijo...

Hola, Cristóbal: gràcies pel comentari. Com suspites el bloc està a punt d´anar-se'n de vacances, però ens despedirem com cal.