miércoles, abril 08, 2009

TRESORS PER DESCOBRIR A NULES


Entre les activitats programades per als últims dies del trimestre un grup de poc més de vint alumnes de quart de l´E.S.O. i 1er. de batxillerat s´han desplaçat fins a Nules. És un viatge curt que ens ha apropat a la ciutat on vaig treballar durant tretze cursos i on sé s´amaguen tresors desconeguts per a molts dels seus propis habitants i per descomptat per als pobles del seu voltant.

L´amenaça de pluja no ens ha deixat anar fins la villa romana de Benicató (com teníem previst), però si ens ha permés visitar amb més temps i detall els dos museus de la ciutat de Nules: el de Medallística Enrique Giner i el Museu d´Història.
En el primer s´exponen medalles de gran valor històric i artístic: des d´algunes dels anys de la Guerra Civil fins les que fan memòria de la mort del Papa Joan Pau I o de l´ aniversari del propi Museu de Medallística. Per desgràcia les reduïdes dimensions de l´edifici que acull les peces no permet l´exposició al públic de moltes que están dipositades allí però no exposades.

A més es conserven escultures d´Enrique Giner i alguns dels seus deixebles. Mereix destacar-se una fantàstica reproducció en bronze de finals del XIX de l´escultor Viciano en la que Sèneca es representa com un prim i docte ancià.

El Museu d´Història recull sobre tot un gran nombre de peces que recorden els utensilis de conreu utilizats pels llauradors d´aquestes terres en altres segles. Hi ha també moltes escultures donades pels seus autors als museus de la ciutat i que per no tindre un lloc adient per exposar-se ocupen la part central d´esta capella-museu i que requeririen un emplaçament més idoni per a la seua conservació. La major part d´aquestes escultures són del mestre Vicente Perelló, amb un estil inconfusible i d´una bellesa estranya i una modernitat trencadora per la forma i els materials utilitzats.
Molt d´art en massa poc d´espai i que mereix una visita com la que hem fet avui.






No hay comentarios: