viernes, febrero 26, 2010

MISTERIS I MOGUDES DE SETMANA SANTA A VILA-REAL

Diuen que la capacitat de sorprendren´s ens fa mantindre joves i que el contrari és senyal de vellesa. Deduisc, doncs, que jo cada dia estic més jove perquè el que passa al meu poble no deixa d´ocasionar-me certa perplexitat.

Hauríeu de vore els llibrets o catàlegs que s´han editat i repartit per donar difusió al que ha vingut a denominar-se "La pasión en Vila-real". Són una meravella: a tot color, fulles d´una qualitat i presentació immillorables. Qui deia que no hi havien diners? Que estàvem en crisi i necessitàvem estalviar? Ací només per a certes coses hi ha diners i el que faça falta.
És curiós que l´ajuntament fique tant d´interés en promocionar la Setmana Santa i comence a fer-ho des de demà mateix en un programa atapit d´esdeveniments i convidant a grups de bandes de cornetes i tabals vinguts, no sols de la Comunitat Valenciana, també de Conca i fins i tot de Mèrida en el cas de la representació del "Juicio de Caifás" programada per al dijous dia 1 d´abril.
Encara resulta més estrany que malgrat la recent declarada Fiesta de Interés Turístico Provincial, es puguen atendre les queixes d´una veïna a la que li molesta que una cofraria local de tabals formada per xiquets assage els diumenges a les 11 del matí prop de sa casa. Ho fan dins d´un col.legi i les hores que hi dediquen al llarg de l´any són, com a molt, unes dotze.


Amb una solució "salomònica" i després que xiquets i pares de xiquets es mobilitzaren, l´ajuntament diu (en veu baixeta i sense voler que es faça publicitat del tema) que poden seguir assajant sense molestar. Quid? Els tabals tenen com a característica més evident emetre sons i no es poden ficar cap mena d´artefacte que els atenue; i dic jo: ¿a què juguem? Volem potenciar la Setmana Santa o no?. Si els assajos foren a les 11 de la nit jo seria la primera en queixar-me però no entenc que no se´ls permeta (fins i tot fomente, donat l´interés per l´aspecte folklòric d´aquesta tradició) assajar en diumenge de matí durant un parell de mesos a l´any.

4 comentarios:

Josico dijo...

Quant de tabal solt!!
En gener, van deixar de repartir llonganisses per Sant Antoni amb l'excusa de la crisi, però per a Fitur i per a coses absurdes sempre hi ha diners.
La nostra Setmana Santa no és millor ni pitjor que la de centenar de municipis de la Comunitat Valenciana. I ho dic sincerament perquè jo sóc d'una confraria.
Que ens l'estimem molt la gent del poble, sí!! Que siga d'interés turístic... crec que no.

merleta dijo...

Pense, com tu, que la nostra tradició ens l´estimem per ser el que és, però d´ahi a creure que mereix ser declarada d´interés especial i turístic va un bon troç.

TONI PITARCH dijo...

Ja que ha estat declarada d'interés turístic s'hauria de començar per potenciar els elements tradicionals de Vila-real: confraries, tabals, passos, etc. i eliminar, amb tots els respectes, els elements forasters afegits recentment que volen emular la Setmana Santa andalussa: saetes, etc. Una altra cosa és convidar, com a excepció que confirma la regla, grups de fora o de dins amb estètiques exòtiques o diferents...
Per cert, per al Certamen Literari no n'hi havia cap perra: la poetessa guanyadora se'n va anar cap a Barcelona amb una plaça i ni un euro, ni mig... Els de casa, ja se sap, podem cobrar a 30, 60, 90 dies (encara que Hisenda ens ho carregarà a la declaració de 2009), però davant els premiats de Millars enllà, s'ha donat una imatge lamentable de poble arruïnat i malbaratador dels fons públics. I sort que enguany s'estalviaven 1.600 euros perquè narrativa ha quedat desert!

Pedro Font dijo...

Jo soc dels que pensen que si, que cal potenciar la nostra Setmana Santa; no per lo que es, sinó per lo que podria ser si tots ficarem un poc del nostre costat. Hui per hui, con dieu, no es millor ni pitjor que altres, però haureu de reconéixer que les imatges que es trauen en les processons son molt boniques, altre pobles en menys estan mes ben considerats. Però, es clar, en això sols no n'hi ha prou, deuríem de potenciar les bandes de musica, les confraries, per que la gent s'anime a fer-se confrare, i eixir a les processons.

I tot açò, ¿Per què?. Simple: Perquè no tenim casi res que puga fer del nostre poble un poble turístic, i esta demostrat que el turisme aporta bons euros als pobles, i en estos moments tot euro que entre deu ser mol ben rebut.