jueves, mayo 19, 2011

IMPARCIALITAT TELEVISIVA (II)

Fa molts dies que hauria volgut escriure aquest post, però l´aïllament voluntari de les festes del poble i altres assumptes m´han tingut tan ocupada que aquesta entrada quasi està caducada. Malgrat tot, la tenia pendent i abans que res la publique perquè em preocupa molt el que van emetre en Canal 9 fa un parell de setmanes.
Anunciat com una important estrena televisiva es presentà una minisèrie sobre l'època del cisma d´Occident que va ocòrrer a finals del segle XIV i on va tindre protagonisme el frare valencià Vicent Ferrer.
Després de prohibir (fa ja més de tres mesos) la recepció del senyal de TV3 i convertir-se en l´única televisió que podem rebre en la llengua de la comunitat, els encarregats del projecte televisiu no van tindre millor ocurrència que fer parlar als personatges de la superproducció (per la gran inversió feta) en castellà. També la presentació , com es pot vore en el vídeo de promoció que teniu baix és (of course) en castellà. Vull pensar que l´ambició del projecte indueix als creadors a creure que la llengua valenciana no és la més apta per la seua difusió "planetària". Ficats a globalitzar hagueren pogut fer-la en anglés que dóna més joc, no??
El cas és que la veritable història de l'època parla d´un gran orador, sant Vicent des del 1455, que captivava l'atenció dels oïdors amb els sermons que predicava arreu d´Europa, i encara que ell no va escriure res, es conserven part de les seues sermons (280 textos) gràcies als reportadors, els clergues que l´acompanyaven i que escrivien les seues paraules, que tant feien servir la llengua romanç ("catalana o valenciana", en deia ell) com el llatí. El seu llenguatge era col.loquial i emprava freqüents llatinismes.
No em sembla versemblant ni ètic que una producció feta en aquesta terra i finançada pels valencians, faça vore que la societat dels segles XIV i XV parlava en castellà, sent com és hui per hui la tele una bíblia per a molta gent que es "culturitza" gràcies a ella i no es preocupa per documentar-se per cap altra via.

No hay comentarios: