miércoles, noviembre 26, 2008

HIEMALES FERIAE


L´arribada del fred de l´hivern ens recorda la proximitat de la més emotiva fira del poble.

La Fira de Santa Caterina és una de les tradicions més arrelades de Vila-real.
El seu origen es remunta als dies de la fundació del poble pel Rei En Jaume I.

Així ho hem sentit dir sempre i així ho hem viscut des de menuts, emparats per la paraula dels nostres pares i dels nostres iaios i familiars, en fer-nos de fira Santa Caterina.
Per als vila-realencs és la fira de sempre, a un mes de Nadal!
És la fira d´un sols dia, la de les joguines, dàtils i llepolies, la de les figuretes de betlem, la del pito, la de la llonganissa; la fira de les castanyes torrades, la dels torrons de Nadal, la que es feia en la plaça dels Porxes i s´allargava fins el Campanar i la boca del carrer Sant Antoni per una part i els boca-carrers Desemparats i Cova Santa per l´altra i sense entrar en els carrers Majors.
Ara ja sabem que és molt més gran en extensió i en productes de tota mena, però segueix sent la fira d´un dia que anuncia la proximitat del Nadal.
Hi ha documentació escrita que avala la fira. Només cal que llegim la Carta Pobla o de la fundació, del 20 de febrer del 1274, i ens trobarem amb ella, encara que el rei no assenyale dates concretes i ho deixe a la voluntat del Consell, sempre respectant que no coincideisca amb les fires de les poblacions del voltant, com Borriana o Castelló.
Amb aquest respecte, Vila-real elegeix deu dies que acaben en la festa de Santa Caterina, el 25 novembre, dia en que tots el feriants es devien congregar en ella i així se celebrava.
Més avant les qüestions de caire econòmic faran que la fira es canvie de mes i passe a les festes de Sant Jaume en juliol o a altres mesos de l´any. Però sempre queda la tradició de la primera fira per la festa de Santa Caterina en novembre, celebrant-se el diumenge següent a la festa religiosa, que el Consell vota a perpetuïtat en el segle XVII.
Així ha perdurat fins a nosaltres. A finals del segle XX es decidia que la fira es celebrara sempre el quart diumenge de novembre encara que enguany el calendari diu que serà el dia 30 i el cinqué diumenge d´aquest mes.

3 comentarios:

Josico dijo...

La fira de Santa Caterina és entranyable. Sobretot quan tens xiquets menuts per casa!!
Ara, jo multaria a tots els qui porten carros a la fira. Més que res, perquè acostuma a anar el xiquet en braços del pare i el carro va buit obstaculitzant el ja complicat trànsit de gent.
Un poc de civisme...

Anónimo dijo...

Esperamos que siga la tradición de nuestra feria y no se convierta en un "mercaet", además será el primer año de la feria en la nueva Ágora, punto de reunión de la Ciudad. Por cierto la temperatura que nos hace estos días acompaña.
Por favor, una paperina de castañas asadas.Gracias.
Un afectuoso saludo.

Alberto Ibáñez i Mezquita dijo...

Hola Merche.
Per fi cap de setmana,i un cap de setmana especial per a reunir-se amb la familia, i veure com els cosins xicotets i els fills dels cosins majors compren les primeres joguines. I berenem tots junts la "mocadora"... encara que ultimament pareix un mercat, queden les parades tipiques... jo sempre compre a la parada que hi ha front als frasciscans, una o dos figuretes pel betlem!
Però aquest any tocara fer la volta rapida que la setmana que ve, dona por... plena d'examens!
Bon cap de setmana!